Conflict tussen Japan en Zuid-Korea heeft invloed op prijzen USB-sticks

30-07-2019

Het handelsconflict tussen Japan en Zuid-Korea, dat sinds enkele weken flink opspeelt, heeft invloed op de wereldwijde elektronicamarkt. En dat werkt ook door op de prijzen van onze USB-sticks, aangezien de chipprijzen fors zijn gestegen. In dit artikel leggen we uit wat de oorzaak van die prijsstijging is.

 

Exportverbod

Niet alleen China en de Verenigde Staten voeren al een paar maanden een handelsoorlog. Datzelfde geldt voor Japan en Zuid-Korea. Het zit zo: beide landen hebben een moeizame relatie met elkaar. Tot ongeveer 75 jaar geleden stond Korea onder Japans koloniaal bestuur, waardoor Koreanen gedwongen werden tot dwangarbeid in Japan.

De discussie is onlangs volledig opgelaaid, toen een Koreaanse rechter vond dat er (individuele) compensatie door Japan geboden kan worden. Dit ondanks de regeling die in 1965 getroffen werd. Maar waarom heeft dat nu invloed op de elektronicaprijzen? Sinds de 'handeloorlog' verbiedt Japan de export naar Zuid-Korea van hightech-materialen die nodig zijn voor de productie van geheugenchips, onder meer in USB-sticks.

Bericht gaat verder onder de foto

Invloed op chipprijzen

Als gevolg van die exportbeperkingen hebben twee grote, Zuid-Koreaanse producenten van die chips (dit zijn Samsung Electronics en SK Hynix) steeds meer moeite om aan de vraag van geheugenchips te voldoen en loopt de productie daarvan sterk terug. Het handelsconflict tussen Japan en Zuid-Korea heeft dus direct invloed op de chipprijzen en daardoor ook op de prijzen van onze USB-sticks.

Inmiddels proberen beide landen consensus met elkaar te bereiken, maar de onderhandelingen verlopen tot nu toe erg moeizaam. Natuurlijk houden ook wij de prijzen scherp in de gaten… Wil je snel en goedkoop jouw bedrukte USB-sticks bestellen? Bekijk dan onze meest gangbare modellen en onze houten USB-sticks.

Uitgelicht

USB stick Vliegtuig ECO USB-stick Twist type-C
   
2GB vanaf € 3,31
8GB vanaf € 3,33
2GB vanaf € 2,16
8GB vanaf € 2,21