USB Type-C: de nieuwe generatie USB sticks

03-01-2017
Typec-usb.jpg

De traditionele USB 3.0, de populaire USB 3.1 en de meest moderne USB Type-C; verschillende soorten USB-sticks met nieuwe mogelijkheden. Maar wat is het daadwerkelijke verschil? En welke USB wordt 'de toekomstige generatie'?

USB 3.0 vs USB 3.1

Laten we beginnen met het uitleggen van het verschil tussen de USB 3.0 en 3.1. Inderdaad, er is een verschil tussen deze twee. In 2008 werd de USB 3.0 geïntroduceerd. Al snel bleek dat de 3.0, met 5 gigabits, te weinig snelheid leverde. Hierdoor is de opvolger van de USB 3.0 in 2013 in het leven geroepen. De USB 3.1 verdubbelt de lees- en schrijfsnelheden van de 3.0. Daarnaast kunnen de 3.1-kabels veel meer stroom leveren. Een goede verbetering dus!

USB Type-C: de alleskunner

Is er één aansluiting die alles kan? Ja, de nieuwe USB Type-C is geïntroduceerd als een alleskunner. Het is een innovatie op het gebied van technologie. Inmiddels is de USB al toegepast door bedrijven zoals Apple, Google en Microsoft. Door de adoptie van deze marktleiders, is het een kwestie van tijd voordat de USB-C wereldwijd geaccepteerd wordt. 

Om de nieuwe USB stick Type-C te gebruiken, vereist het apparaat een USB Type-C-Poort. De meeste smartphones, tablets en computers beschikken over zo'n poort. Dit type heeft de nodige voordelen. De USB-C maakt fysiek gezien een uitzondering: klein maar stevig en daarnaast symmetrisch. Bij dit type is er geen verschil tussen de boven- en onderkant. Zo zal de bekende struggle met het plaatsen van de stekker, in bijvoorbeeld een iPhone, verleden tijd worden. Bij de eerste poging zal de USB er direct goed inzitten. Deze alleskunner beschikt over de, tot nu toe, hoogste lees- en schrijfsnelheden die een USB aankan. 

De nieuwe USB stick, met de extra USB-C connector, is aan de ene kant voorzien van de klassieke poort en aan de andere kant van de nieuwe Type-C-Poort. Op deze manier kan er informatie uitgewisseld worden tussen een traditionele PC en de meest moderne smartphone. Hierdoor wordt hij een belangrijk musthave voor mobiele apparaten.

USB 3.1 vs USB Type-C

Een foutieve gedachte is dat de USB 3.1 en de USB-C over dezelfde eigenschappen beschikken. De USB 3.1 en USB-C zijn op hetzelfde moment uitgebracht, waardoor deze verwarrende gedachtes zijn ontstaan. Het belangrijkste verschil is dat de USB 3.1 over één poort beschikt en de USB-C aan beide kanten over een poort beschikt. Middels de USB-C kan er dus direct contact worden gemaakt tussen apparaten. De USB-C maakt gebruikt van de 3.1 technologie, maar onderscheidt zich door zijn moderne specificaties. Met de USB-C kan in de toekomst alles met één kabel geregeld worden. 

De USB-C biedt de consument een beter gebruiksgemak. Hij is zo klein als de micro-USB-stekker en de omkeerbaarheid is een groot voordeel. Met de USB 3.1 behoud je de irritaties van het insteken van de USB, terwijl de USB-C je direct een voldaan gevoel geeft. Er is maar één poging nodig om de USB aan een apparaat te koppelen. Hoewel de USB Type-C nog niet wereldwijd gebruikt wordt, zal de toekomst uitwijzen of de USB op termijn de traditionele USB zal vervangen. Feit is dat USB sticks bedrukken al sinds jaar en dag populair is. Bij Usbstick.nl ben je aan het juiste adres voor al jouw bedrukte sticks.

Uitgelicht

USB stick Camera Multitool geheugenstick USB stick Manja
     
2GB vanaf € 3,32
8GB vanaf € 3,61
2GB vanaf € 3,48
8GB vanaf € 3,78
2GB vanaf € 3,07
8GB vanaf € 3,36