Usb-stick 'veilig verwijderen', is dat nu echt nodig?

05-09-2019

Waarschijnlijk herken je het wel. Je steekt je usb-stick in de computer en krijgt een melding dat de bestanden zijn beschadigd en dat de usb-stick geformatteerd moet worden. Balen! Want je kunt niet meer bij je bestanden komen. In eerste instantie begin je te schelden op de computer. Waarom doet dat stomme ding niet wat hij moet doen! Tot je je bedenkt dat je de usb-stick vorige keer gewoon uit je laptop hebt getrokken, zonder deze 'veilig te verwijderen'. Het is dus eigenlijk je eigen schuld geweest, door dit te vergeten. Dubbel balen dus! Wat is het belang van de optie 'veilig verwijderen'?

 

'Veilig verwijderen' of niet?

Wanneer je de usb-stick in je computer of laptop steekt, ontstaat er een verbinding waarbij data heen en weer gaat. Als de usb-stick eruit wordt getrokken, wordt deze verbinding abrupt verstoord en raken de bestanden of zelfs je usb-stick onherroepelijk beschadigd. Dit komt doordat de instellingen van de usb-stick ingesteld staan op 'betere prestaties', waarbij een schrijfcache is ingeschakeld. De instelling zorgt ervoor dat de bestandoverdracht sneller verloopt, doordat er gebruik wordt gemaakt van een tijdelijk geheugen. Hierdoor is er een snellere toegang tot gegevens. Het nadeel hiervan is dat de stap van het 'veilig verwijderen' is vereist, omdat er anders data verloren gaat. De datastroom moet eerst worden gestopt, voordat de usb-stick wordt verwijderd.

 

Advies van Microsoft

Microsoft adviseerde in het verleden om altijd gebruik te maken van de 'veilig verwijderen'-optie. Zo wist je zeker dat je bestanden en usb-stick niet beschadigd zouden raken. Echter heeft zij vanaf Windows 10 (versie 1809) de standaardinstelling van de usb-sticks aangepast naar de optie 'Snelle verwijdering'. Hierdoor is het niet meer nodig om de usb-sticks op de veilige manier te verwijderen, maar kun je je usb-stick zonder gevolgen gewoon uit je computer of laptop trekken. De aanpassing naar deze instelling heeft wel een nadeel... Het kan iets langer duren, voordat je bestanden zijn overzet naar de usb-stick.

 

Betere prestaties

Mocht je liever de snelheid van de usb-stick optimaal willen benutten, dan kan je de instelling zelf terugzetten naar 'Betere prestaties', maar dan zal je de usb-stick dus wel altijd 'veilig moeten verwijderen'. Je kunt de instelling terugzetten door de usb-stick in je computer of laptop te steken en het apparaat op te zoeken in 'Schijfbeheer' (dit kan ook 'Apparaatbeheer' zijn). Klik met de rechtermuisknop op het juiste apparaat, kies 'Eigenschappen' en ga in het volgende scherm naar het tabblad 'Beleidsregels'. Selecteer hier de optie 'Betere prestaties' en vink hierbij ook 'Schrijfcache op het apparaat inschakelen' aan. Je usb-stick is nu ingesteld voor betere prestaties, maar vereist dus wel de stap van het 'veilig verwijderen', voordat je de usb-stick uit de computer of laptop trekt.

 

Is het echt nodig?

Om antwoord te geven op de vraag of 'veilig verwijderen' echt nodig is… Dat is dus afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst ligt het eraan welke versie van Windows je gebruikt. Wanneer je gebruikmaakt van een oudere versie dan Windows 10 (versie 1809), raden wij aan om altijd gebruik te maken van de 'veilig verwijderen'-optie, om er zeker van te zijn dat je bestanden niet beschadigd raken. Maak je gebruik van de nieuwste versies van Windows 10, dan kun je in principe de usb-stick er gewoon uittrekken, mits de usb-stick is ingesteld op 'Snelle verwijdering'. Als de usb-stick is ingesteld als 'Betere prestaties', raden wij ook aan om de usb-stick veilig te verwijderen. Wil je geen risico lopen dat je bestanden of usb-stick onherroepelijk beschadigd raken? Gebruik dan gewoon altijd de optie van 'veilig verwijderen'. Dan weet je zeker dat je goed zit. Better safe than sorry, zullen we maar zeggen.

 

Hoe het veilig verwijderen precies in z'n werk gaat? Volg dan de zes onderstaande stappen en loop geen risico.

Stap 1: zoek op 'Apparaatbeheer' en klik die knop aan

 

 

Stap 2: zoek de usb-stick (onder 'Schrijfstations')

 

 

Stap 3: klik met de rechtermuisknop op de usb-stick en kies vervolgens 'Eigenschappen'

 

 

Stap 4: vervolgens klik je op het tabblad 'Beleidsregels' en selecteer de optie 'Betere prestaties' 

 

 

Stap 5: om je usb-stick definitief veilig te verwijderen, klik rechtsonder op je scherm op het icoontje met de usb-stick met het vinkje

 

 

Stap 6: klik op dit icoontje, zoek de juiste usb-stick en dan vervolgens op 'USB stick uitwerpen'

 

 

 

Uitgelicht

Houten USB stick Twister Houten USB stick Environment met nekkoord Bamboe USB stick Twist binnen 1 week
     
2GB vanaf € 2,98
8GB vanaf € 3,01
2GB vanaf € 2,98
8GB vanaf € 3,01
2GB vanaf € 3,97
8GB vanaf € 3,97